Smart home - система за умен дом

Какво представлява една smart home система?


Smart home системата е мрежа от взаимосвързани модули, контролери, дисплеи, сензори и т.н. Изградената система позволява на модулите в нея да комуникират помежду си и да се задействат различни сценарии при настъпило събитие. По този начин може да се намали и оптимизира потреблението на енергия. Може да управлява токови кръгове, осветление, колектори на отоплителни системи, климатични и VRV системи, ролетни, щори, завеси, тенти, капково напояване и т.н.

smart home

Приложение на smart home системите

- Вътрешно и външно осветление
- Вентилация и климатизация
- Отопление на помещенията (подово отопление, локални системи за отопление и радиатори)
- Система за сигурност (охранителна система и пожароизвестителна система)
- Контрол на достъп
- Видеонаблюдение
- Мултимедия
- Алтернативни източници на електричество
- Енергиен мениджмънт – консумация на енергия
- Напоителна система
- Автоматични гаражни врати, входни врати
- Ролетни щори, завеси, щори у дома.

 
Какви видове системи за smart home се предлагат?
Системите за умен дом могат да се разделят на жични и безжични. От жичните най-разпространен е стандартът KNX(около 80% от системите за умен дом са базирани на този стандарт), докато за безжичните са се наложили Z-Wave, Zigbee, RF. Изборът на безжична система система е най-вече при вече завършена къща, апартамент или офис и е компромисно решение от към функционалост, сигурност и безпроблемна работа на устройствата.

Когато Ви предстои изграждане на инсталации за нов дом, къща или апартамент най-разумният избор е KNX базирана smart home. Някои от предимствата:

- модулна система с възможност да използвате в една система и с едно приложение продукти от над 300 сертифицирани KNX партньори

- Цялата комуникация системата по шината  се осъществява по KNX кабел

- спестява се от труд и окабеляване в сравнение със стандартните начини на окабеляване

- KNX системата има локален сървър, който не зависи от наличието на интернет връзка за локално управление.

- лесно и удобно управление през телефон, таблет или дисплей

Приложения:

Системи за осветление

Най-разпространените системи за smart осветление се изграждат чрез KNX и DALI модули. Имате възможност да управлявате множество осветителни кръгове - лампи, лунички, лед ленти от едно устройство вместо да монтирате няколко конвенционални ключа. Имате възможност да задавате желана осветеност на помещение, която да се поддържа чрез димиране на осветителните тела на необходимия процент. По този начин се постига икономия на електрическа енергия.

Климатизация и отопление

Когато става дума за управление на климатици или на термо-помпи чрез KNX smart home система имате две възможности: чрез gateway който се свързва директно към платката за управление на тялото или безжично чрез KNX emmiter който се обучава от дистанционното към уреда и го замества изцяло. Относно отоплителните системи най-разпространеният начин е чрез монтаж на електрически задвижки на всеки колектор - при достигане на желаната температура, вграденият в ключа за управление термостат подава сигнал по шината и се затваря ел. задвижката.

Smart home управление на отопление

Мултимедия

Възможност за управление на аудио и видео съдържание. Можете пускате съдържание от Youtube или локален медиен сървър. Да контролирате сила на звук, да сменяте телевизионни канали и т.н. Има възможност да бъде създаден сценарий "Кино" при който да се спускат завеси/щори, да се пуска лед осветление на определена осветеност, климатикът да се пуска на определена температура и т.н. Всичко това само с едно натискане на иконка.

Smart home управление на мултимедия


Системи за сигурност

Системата за сигурност (СОТ) може да бъде интегрирана пълноценно в един умен дом. Можете да включвате и изключвате охранителната система, да се задейства сценарий при излизането от жилището да се гасят всички електро уреди, температурата в помещенията да се промени, ролетните щори и завеси да се спуснат и още много възможни сценария.

Smart home система за сигурност

Напоителна система

Имате възможност да изградите напоителна система в smart home системата Ви.

Smart home напоителна система

Басейн

Имате възможност да управлявате Вашият басейн в smart home системата Ви.

Smart home управление автоматизация на басейн

Изграждане и поддръжка

За разлика от безжичните системи, предлаганите от нас KNX жични системи за умен дом е препоръчително да се извършват от квалифицирани специалисти. Препоръчваме инсталацията, изграждането и поддръжката на системата за smart home да я доверите на нас. Повече за smart home можете да намерите на страницата ни: www.s-solutions.bg.

Product added to compare.