Автоматизация на дома – идеи за умен дом

Системите за умен дом могат да променят нашият начин на живот, навици и настроения. Дават ни възможност да подобрим и улесним ежедневието ни. В тази статия ще разгледаме какви възможности ни дават съвременните smart home системи.

IoT (Интернет на нещата) отвори нови възможности да се намалят инцидентите у дома. Позволяват автоматизация, отдалечено управление и мониторинг на устройства и машини. Умните IoT устройства днес се използват все повече в домове, офиси, хотели, публични места, за сигурност и автоматизация.  

Нека разберем как Smart home (умен дом) ще подобри домът Ви:

Сигурност у дома чрез сензори - една от най-важните причини да притежавате система за умен дом е сигурността.Вашата система може да обучена да предприема определени действия при възникване на пожар или наводнение. Да изключва всички токови кръгове или да спре водоподаването в помещението или в целият Ви дом.

Отдалечено управление – позолява на потребителите да управлят системите у дома си дори и да не са вкъщи. Имате възможност да управлявате термоглави, климатици,хладилници, водни помпи, локално парно и кафе машини с гласови команди или чрез приложение на телефона Ви. 

Самодиагностика на системата: Системите за умен дом извършват постоянен мониторинг на сензорите и модулите си и Ви информират когато дадено устройство е необходимо да бъде заменено или обслужено.

Зелен дом: Smart home системите Ви позволяват да използвате оптимално енергията и ресурсите вкъщи. Могат да следят потреблението Ви и да го контролират в зависимост от сезона, дали сте вкъщи или навън и т.н. Сензорите за присъствие могат подават сигнал когато не сте в определено помещени и да изключват осветлението. Имате възможност през лятото когато навън е много топло автоматизираните щори автоматично да се свалят и по този начин да консумирате по-малко енергия за охлаждане на дома Ви. Осветлението може да се димира и да свети точно толкова колкото Ви е необходимо и по този начин също да намалите от сметките си.

Повечето производители на електроуреди и други системи за дома вече Ви дават възможност да ги управлявате чрез тяхно приложение. Проблемът е че изведнъж без да се усетите ще имате едно приложение за сот,видеонаблюдение, гаражна врата, поливна система и т.н. И вместо да Ви улеснят в един момент ще се затормозите от това да влизате във всяко приложение по отделно.

Тук идва голямо предимство на една KNX система за умен дом – можете чрез едно единствено приложение да управлявате всички системи у дома, да създадете сценарии и графици за изпълнението им.

Онлайн демо версия на Comfortclick система за умен дом: Линк

Повече информация за системи които предлагаме можете да намерите на: www.s-solutions.bg и на тел. 070050666.